salonplytek@ceramikakonskie.pl - tel. 660 426 059

Podłoga w kuchni: jakie płytki ceramiczne wybrać do kuchni?

Podłoga w kuchni: jakie płytki ceramiczne wybrać do kuchni?

Podłoga w kuchni powinna być wykończona materiałami odpornymi na wilgoć, łatwymi do utrzymania w czystości i trwałymi. Płytki ceramiczne to wciąż najpopularniejszy sposób na wystrój kuchni, ważne jednak, by charakteryzowały się odpowiednimi parametrami. Jakie płytki wybrać na podłogę w kuchni?

Podłoga w kuchni narażona jest na obciążenia mechaniczne. Szczególnie w strefach gotowania, zmywania czy przy lodówce chodzi się najwięcej, posadzka narażona tu jest na zabrudzenia i upadki ciężkich przedmiotów. Dlatego też płytki na podłogę w kuchni muszą charakteryzować się wysokimi właściwościami mechanicznymi, odpornością na wilgoć i odpornością chemiczną oraz posiadać właściwości antypoślizgowe.

 

Płytki ceramiczne na podłogę w kuchni

Najważniejszym parametrem płytek ceramicznych jest klasa ścieralności. To ona determinuje, czy nadają się do użytku w danym pomieszczeniu. Klasa ścieralności produktu powinna być tym wyższa, im wyższe natężenie ruchu może w tym pomieszczeniu wystąpić.

Klasa ścieralności określana jest parametrem PEI oznaczonym liczbami od 1 do 4. Wartość PEI równa 1 oznacza, że produkt nie nadaje się na podłogę – najlepiej stosować go na ścianach. PEI wynoszące 2 nadaje się do pomieszczeń rzadko uczęszczanych. Płytki do kuchni powinny mieć PEI minimum 3 klasy.

Ważną cechą jest również twardość płytek, określająca ich wytrzymałość na zarysowanie. Płytki do kuchni powinny mieć twardość od 5 (w skali Mohsa).

Antypoślizgowość oznaczana jest on symbolem R. W pomieszczeniach narażonych na działanie wody i wilgoci antypoślizgowość wynosić powinna min. R8. Zanim wybierzemy płytki o wysokich właściwościach antypoślizgowych, należy się dobrze zastanowić. Na ogół są bowiem trudne do utrzymania w czystości, usunięcie z nich brudu nie należy bowiem do łatwych zadań. Ale antypoślizgowość zapewniają także płytkom reliefy, czyli wypukłe wzory na całej powierzchni płytki, albo ryfle – wypukłe lub wklęsłe elementy prostoliniowe przy jednej krawędzi płytki. Są też płytki pokryte szkliwem antypoślizgowym albo impregnatem.

 

Fugowanie płytek w kuchni

W kuchni najlepiej sprawdzą się fugi w szarym lub innym ciemnym kolorze. Jasna fuga może szybko się brudzić i wyglądać nieestetycznie. Wybierając spoiny kierujmy się jednak nie tylko kolorem, ale i ich właściwościami.

Choć najpopularniejsze są fugi cementowe, nie powinno się ich stosować w kuchni, gdzie podłoga narażona jest na kontakt z wilgocią i gdzie ze względu na częste zabrudzenia stosuje się silne środki czyszczące. Spoiny cementowe pod wpływem wilgoci mogą się wypłukiwać, a pod wpływem detergentów – przebarwiać lub powstają na nich wykwity.

Najbardziej odporne na uszkodzenia i wilgoć oraz detergenty są masy na bazie cementu dodatkowo uszlachetnione tworzywami sztucznymi. Nieco mniej odporne, ale nadające się do pomieszczeń mokrych czy uczęszczanych są spoiny epoksydowe. Ich powierzchnia po zastygnięciu przypomina plastik.

 

 Źródło: http://www.dom.pl/podloga-w-kuchni-jakie-plytki-ceramiczne-wybrac-do-kuchni.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4